Miben süssünk kenyeret?
Ezt a blogot azért hívtuk életre hogy teret adjunk a csapatunk, vásárlóink, szubjektív gondolatainak illetve tapasztalatainak széles körű megosztására. Az itt megjelenő írások a szórakoztatást, együttgondolkodást szolgálják, nem axiómák tárháza.
Az elmúlt időszakban, – melyet talán a pandémia is előidézett-, nagyon megnőtt az otthon süthető kenyerek utáni érdeklődés.
A kenyérsütés fortélyairól nagyon sok jó cikket és videót találunk a neten. Süthetünk élesztőset, sütőporosat, de nevelgethetünk kovászt is.
Több okból is süthetünk
- legalább tudjuk mit eszünk
- liszt, élesztő vagy egyéb érzékenység van a családban
- ápoljuk a hagyományokat
- bemelegítjük a konyhát télen
- egyszerűen csak kíváncsiak vagyunk, hogy képesek vagyunk-e rá?
Hát én talán a legutóbbi miatt indultam neki kb. 8 évvel ezelőtt, és biztosíthatok mindenkit a kenyérsütés, hamar szerelemmé válik, már csak az kevés szabadidőnk szabhat neki határt.
Több csoportban is boncolgatjuk azt a témát is, hogy miben süssünk. Mindenki más-más edényre esküszik, és minden edényből láttam puha belű ropogós héjú csoda kenyereket kisülni.
Üzletünkben több erre alkalmas edényt is megtalál, a választásban szeretnénk pici pro-kontra érvekkel segíteni.
Süssünk pl. jénaiban
Sokan használjuk és szeretjük a jénai edényben való sütést, melyhez mindenképpen használjunk sütőpapírt (csak is a szilikonosat).
Legfőbb előnye, hogy általában minden háztartásban megtalálható, és, hogy a termék a sütés közben folyamatosan nyomon követhető (látszik benne). Sütés előtt kicsit bespricceljük, és így picit gőzben sülhet a kenyérkénk.
Persze mint minden esetben ennek is vannak hátrányai.
- a jénai picit nehéz 🙁
- a jénai nem szereti az előmelegített sütőt, ( Bár erre azért írnék egy jó praktikát, vegyük ki a sütőrácsot, amíg a sütő melegszik és a jénaival együtt rakjuk be. Ilyenkor nem éri hirtelen forró felület a jénait. )
- a forró kenyeret nem tudjuk lespriccelni, mert megrepedhet az edény (nálam már ez is megvolt 🙁 )
- csak a sütőben használható, a forró kemence már túl meleg neki
Süssünk pl. kerámiaedényben
Nos, ez a változat, olyan igazán nosztalgikusnak tűnik, ezért is próbáltam ki.
Előnye az, hogy a cserépedény, főleg ha nincs mázazva beáztatható és a sütőben képződő pára nagyon jót tesz a kenyérnek. Gyönyörű cserepes kenyereket süthetünk benneJ
Természetesen ez a fajta edény is érzékeny a hirtelen hőre és a hideg vízre. Érdemes itt is a rács+edény együttes behelyezésének kombinációját használni, ha a receptünkben előmelegített sütő szerepel.
Amennyiben hideg sütőben indítjuk, akkor számoljunk az edény tömegével, mert lassabban fog felmelegedni, hosszabb lesz a sütési idő.
Kerámia edényt még nem próbáltam kemencében, elvileg működhet, mert babot már főztem így. Mindenképpen valami hideg felületre raknám rá, nem a forró samottra.
Süssünk pl. öntöttvas edényben
A hagyományos öntöttvas, szintén kiváló választás. Végre egy jól előmelegíthető edény!
Imádjuk, mert jó a hőtartása az edény tömege miatt. Mehet a sütőbe, és a kemencébe is!
A hideg sütőben való indítás esetén itt is számoljunk azzal, hogy az edény lassú átmelegedése miatt a sütési idő meghosszabbodik. Jó- jó, kicsit nehéz, de cserében a benne sült kenyér, páratlan élményt nyújt
Süssünk pl. zománc vagy rozsdamentes edényben
Mondanom sem kell, hogy ezt is kipróbáltam, sőt én pl. e-mellett tettem le a voksomat.
Van erre egy régi lábasom kicsit kúpos fedővel ezt a kerek cipóknak használom, és van persze ovál kacsasütőm is.
A zománc edény jó nagy méretben is kapható, így az sem probléma, ha kenyerünk családi méreteket ölt. Ez a fajta edény nem kényes a melegre. Indulhat a sütés hidegen vagy melegen, akár a kemencébe is betolhatjuk. A szilikonos sütőpapírt ebben az esetben is ajánlom!
Kicsit érdemes a fedőt lespriccelni vízzel, hogy kapjon egy kis gőzt a kenyérkénk.
Extra méretekhez a vendéglátásban használatos úgy nevezet GN gastornorm edények is alkalmasak.
A forró kenyeret fém sütőrácson hűtsük ki, hogy ne vizesedjen be az alja.
Még forró spricceljük le, vagy kenőecsettel vizezzük be, és hallgassuk, ahogy az „ácsok dolgoznak”, és a kenyerünk cserepesedik 🙂
Sok sikert és jó étvágyat kívánunk.