Miért életlenek a késeink?

Ezt a blogot azért hívtuk életre hogy teret adjunk a csapatunk, vásárlóink, szubjektív gondolatainak illetve tapasztalatainak széles körű megosztására. Az itt megjelenő írások a szórakoztatást, együttgondolkodást szolgálják, nem axiómák tárháza.

Vásárláskor minden kés borotva éles, ilyenkor nagy a boldogság hogy végre van egy kiváló késünk, ám a boldogság, mint a kés éle gyakran kérészéletű. Ez a jelenség két fő okra vezethető vissza, az első hogy a kés lehet valóban rossz minőségű. A másik, amivel most foglalkozni szeretnék az a tárolási és használati hibák, amik elveszik a kés élét.

A használati hiba tulajdonképpen nem is feltétlenül a kés rossz használatát jelenti, hanem akár egy rosszul megválasztott vágódeszkát. Sajnos sokszor választanak az emberek üveg vágódeszkát, ezek viszont könnyen kicsorbíthatják egy kés élét. Hasonló, amikor fagyott élelmiszert vágunk, ezt is megsínylik a késeink.

A másik használathoz kapcsolódó problémakör a mosogatás. Nem ajánlatos a késeinket az edényeink és evőeszközeink közé dobni, mert a többi acél és porcelán eszköz fordított fenőacélként működve kiveheti késeink élét. A probléma sajnos a mosogatógép használatával sem szűnik meg, mivel a forró víz sem tesz jót a késeknek. A legjobbat azzal tesszük késeinknek, ha külön egyesével mosogatjuk el és azonnal el is törölgetjük azokat.

A legmeghatározóbb azonban hogy miként tároljuk késeinket, nem ajánlatos ugyanis a fiókba szórva tárolni a késeinket (ha csak nincs tokja vagy élvédője) mivel a már fent említett metódussal tompává válnak késeink.

A megoldás a különböző késtartók használata, ezek a munka kényelmessé tételén felül képesek megóvni késeink élét.

Sokféle késtartó elérhető ma a piacon, amik szinte mind megfelelőek a választásnál csak arra kell ügyelni, hogy illeszkedjen a konyhánkhoz, és hogy a kés éle ne fém vagy üveg felületnek nyomódjon. Léteznek falra szerelhető mágneses késtartók, amivel helyet spórolhatunk a pulton, de léteznek pultra helyezhető verziók is több különböző megoldással, amik mind megfelelnek a célnak. A pultra helyezhető késtartók előnye hogy nem kell kifúrni a csempét, amit sok albérlet esetén meg sem tehetünk.

A fent említett figyelmes használattal és tárolással jelentősen meghosszabbítható a késeink élének élettartama, de az élezés előbb-utóbb elkerülhetetlen. Egy későbbi cikkben a különböző élezőket is ki fogom tárgyalni.

Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
0
X