Hogyan válasszunk főzőedényt? 2

Ezt a blogot azért hívtuk életre hogy teret adjunk a csapatunk, vásárlóink, szubjektív gondolatainak illetve tapasztalatainak széles körű megosztására. Az itt megjelenő írások a szórakoztatást, együttgondolkodást szolgálják, nem axiómák tárháza.

Az előző cikkben végigjártuk a legfőbb paramétereket, melyeket számba kell venni edény vásárlása előtt, ez azonban nem jelenti azt, hogy ne maradhattak volna megválaszolatlan kérdések.

A manapság leggyakrabban felmerülő kérdés hogy: Milyen edényt válasszunk indukciós főzőlaphoz?

Az indukciós főzőlap mágneses tér segítségével melegíti az edényt (energiatakarékossága abból fakad, hogy közvetlenül az edény melegszik így kisebb a veszteség) ebből következik, hogy az edénynek mágnesezhetőnek kell legyen azaz vastartalmú edényre van szükségünk. Ez alapján megfelelőek a zománcos, az öntöttvas, a vaslemez edények, ezenfelül ma a legtöbb rozsdamentes és alumínium edényt is ellátják indukciós maggal. amennyiben nem vagyunk biztosak abban, hogy egy már meglévő vagy megvásárolni kívánt edény használható-e indukciós lapon, ellenőrizhetjük egy egyszerű hűtőmágnessel. Nyilvánvaló hogy a vaslemez vagy öntöttvas edények viselkednek a legjobban.

A nagy fedőkérdés?

A rozsdamentes vagy zománcos fedők előnye hogy általában könnyen takaríthatóak a kevesebb apró zug miatt. A kevesebb koszcsapdán kívül előnyük hogy, nem törékenyek.

Az üveg fedők a legtöbb esetben egy fém peremmel (jobb esetben szilikon) illetve egy csavarozott fém vagy műanyag gombbal vannak ellátva, melyek előszeretettel gyűjtik a koszt maguk alatt, viszont nagy előnyük hogy belelátunk az edénybe (amíg be nem párásodik).

Milyen füllel van szerelve az edény?

Lehet csavarozott, ez sajnos le tud lazulni bár orvoslása igen egyszerű, érdemes figyelni azonban, hogy nehogy megszakítsuk a menetet, különösen igaz ez az alumínium edényekre.

A hegesztett fülek nem lazulnak le viszont hanyag kivitelezés esetén, extrém esetben képesek hirtelen letörni.

A szegecselt fül a különböző anyagok különböző hő tágulása miatt képes idővel lötyögőssé válni, különösen igaz ez nagy átmérőjű /súlyú serpenyők esetén vagy palacsintasütőknél, ha dobálva forgatjuk a palacsintákat.

A rögzítés megoldásán felül további két fontos eltérés van a fülek kialakításában, az első a teljesen műanyag vagy műanyag betétes a második az egészében fémből készült fogantyú. A műanyag fogantyú hasznos tulajdonsága hogy nem forrósodik annyira át így kisebb eséllyel szerzünk égési sérülést, veszélye hogy képes megolvadni illetve törésre jóval hajlamosabb fém társainál. A fém fogantyús edények nagy része sütőben is használható, ami további funkciókkal ruházza fel edényünket.

Tapadásmentes bevonatra van szükségem, de mi legyen az alapja?

Két megoldás létezik. Rozsdamentes anyagból készült edényt vonnak be belülről egy tapadásmentes réteggel. Ez esetben fontos a jó minőségű szendvicstalp megléte a jó hővezetéshez, előnye hogy nehezen deformálódik vagy púposodik fel illetve a külső részére égett makacs szennyeződések súrolással eltávolíthatóak, hátránya hogy ezek az edények általában igen drágák. A másik lehetőség, hogy alumínium alapanyagú edényt vonnak be tapadásmentes bevonattal. Ebben az esetben nagy előny hogy mérsékelt áron gyártható illetve az alumínium kiváló hővezető, a probléma ez esetben, hogy az alumínium nem mágnesezhető így valamilyen eljárással egy indukciózható lemezt préselnek az anyagba mely idővel problémák forrása lehet. A másik probléma hogy nagy általánosságban az ilyen edények kívülről festve vannak melyről nehéz eltávolítani a kifolyt és ráégett zsírt. Ha nincs kívülről festve, akkor különös tekintettel kell eljárni zsíroldó választásakor, mert a legtöbb típus nem alumínium barát, azaz könnyen megmarhatja az edényünket. (itt jegyezném meg, hogy a tapadásmentes bevonatok zsíroldóval való tisztítása is ellenjavallt.) Az alumínium további hátránya hogy egy lágy anyag mely nagy hő hatására vagy erős mechanikai hatásra képes eldeformálódni.

Mindezek után láthatjuk, hogy tökéletes választás nincs, azonban ha megpróbáljuk a kétesen olcsó edényeket illetve a Németnek vagy Svájcinak álcázott gagyikat kikerülni, és az edény felhasználási módjához legjobban passzoló terméket választani, akkor jó eséllyel elkerülhetjük a csalódást. Tartsuk szem előtt a szabályt egyszer venni jót, nem többször gagyit.

Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
0
X