Energiafelhasználás nélküli tárolás!

Szerző: Vendesz KFT Közzétéve:

Ezt a blogot azért hívtuk életre hogy teret adjunk a csapatunk, vásárlóink, szubjektív gondolatainak illetve tapasztalatainak széles körű megosztására. Az itt megjelenő írások a szórakoztatást, együttgondolkodást szolgálják, nem axiómák tárháza.

A továbbiakban meg szeretnék veletek osztani néhány megoldást amivel a fagyasztást helyettesíthetitek. Ezekhez a módszerekhez ugyan szükség van energia felhasználására azonban nem kell folyamatosan üzemeljen a fagyasztónak.

Szárítás:

Nem csak gyümölcsöket de akár a paradicsomot is eltehetjük szárítva. Szárítás esetén fontos kissebb darabokra vágni a növényt. A szárítás történhet napon vagy aszaló gépben, de a paradicsom esetén bevált praktika hogy ha rendelkezésre áll kemence, akkor hús sütés után abban a kihűlés alatt aszalhatjuk a paradicsomot, ezzel nem vész kárba a kemence maradékhője. A paradicsom esetén érdemes nyakon önteni olajjal majd lezárt befőttes üvegekben tárolhatjuk. Lehetséges még továbbá fűszernövények szárítása is.

Füstölés:

Húsokat, halakat, kolbászt-szalámit tartósíthatunk ezzel a módszerrel, a kész termék hűvös helyen sokáig tárolható, sok esetben  azonban gondot jelent a penészedés vagy a túlzott meleg, ha azonban vákuumfóliázzuk a füstöltárut akkor pincében biztonságosan tárolható.

Zsírban tárolás:

A hűtők megjelenése előtt a húsokat először készre sütötték majd zsírban tárolták ami légmentesen elfedte a húst, ami így akár fél évig is tárolható volt. Ennél a módszernél fontos hogy a húst teljesen elfedje a zsír és légbuborékok se maradjanak.

Dunsztolás:

Különböző lekvárokat, savanyúságokat, befőtteket tartósíthatunk így. Az eljárás lényege hogy a tartósítani kívánt terméket olyan hőfokra melegítjük ahol a kórokozók már nem képesek megélni majd üvegekbe töltjük azt, ezután a kulcsfeladat következik a melegentartás,  nincs más dolgunk mint a befőttes üvegeket alaposan körbetekerni rongyokkal, plédekkel, takarókkal, előidézve ezzel a csírátlanítást.

Próbáljátok ki ti is ezeket az eljárásokat, spóroljatok sokat, egyetek finomat. 🙂

Bevásárlókosár
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
0
X