Spórolás a konyhában? Kukta!

Szerző: Vendesz KFT Közzétéve:

Ezt a blogot azért hívtuk életre hogy teret adjunk a csapatunk, vásárlóink, szubjektív gondolatainak illetve tapasztalatainak széles körű megosztására. Az itt megjelenő írások a szórakoztatást, együttgondolkodást szolgálják, nem axiómák tárháza.

Sötétben főzni, esetleg zacskós levest enni, ezekkel is próbálkozhatunk, de ha nem szívesen mondanánk le a bablevesről vagy a csülökpörköltről akkor a megoldás a kukta. bizonyos kukták akár 70%-kal is képesek csökkenteni a főzéshez szükséges energia mennyiségét.

Hogy működik a kukta?

A zárt kuktában a főzés során emelkedik a nyomás, magas nyomáson pedig megemelkedik a víz forráspontja, ami azt jelenti hogy a benne lévő étel is nagyobb hőfokon forr. A magasabb hőfokon készülő étel előbb meg is fő, emellett az extra nyomás segít a folyadékot a szárazanyagba juttatni. További előny hogy a jól lefedett edény hőntartásához sokkal kevesebb energiára van szükség.

Sokan félnek a kuktáktól van aki azért mert nem tudja hogy kell használni van aki azért mert fél hogy felrobban, az alábbiakban bemutatom hogy működik az egyik kedvelt kuktánk illetve hogy miért nem lehetséges hogy felrobbanjon.

Az Alza Quattro kukta, könnyű kezelhetőségéről bajonettzáras fedő gondoskodik aminek a a záráskori pozícionálásához jelölést tartalmaz a tető ezzel is könnyítve a felhasználó dolgát.

A tetőbe épített nyomásjelző rúd mutatja nekünk hogy mekkora nyomás van az edénybe, 2 rovátka különbözteti meg a normál kukta és az emelt nyomású főzési szintet.

Hogy a kukta ne tudjon felrobbanni biztonsági szelepet tartalmaz a fedő, ennek esetleges meghibásodása esetén egy második védelmi rendszert is beépítettek a fedőbe így téve teljesen biztonságossá a használatát.

További spórolásra van lehetőség ha a főzés befejezése előtt lekapcsoljuk a tűzhelyet és hagyjuk nyomás alatt lassan visszahűlni az ételt, mivel így további percekig főhet az étel további energia felhasználása nélkül. Ha azomban mégis kieresztenénk a gőzt (mármint a kuktából 🙂 ) arra a legtöbb kukta esetén külön gombbal vagy a súlyszelep megemelésével lehetőség van.

Bevásárlókosár
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
0
X